Vi ste ovde: NaslovnaIzdvajamoMikrobiološka ispitivanja

Pratite nas na FB

Partneri

Mikrobiološka ispitivanja

Najčešći ginekološki problemi su infekcije urogenitalnog trakta.Naročiti značaj imaju seksualno prenosive infekcije koje izazivaju virusi, hlamidija i mikoplasme.
One predstavljaju infekcije koje su specifične po dugom preživljavanju u ćelijama urogenitalnog trakta i mogućim teškim posledicima po zdravlje .
Od virusnih zaraza daleko su najčeće infekcije HPV(humanim papiloma virusima),kojih ima oko 100 tipova.
Smatra se da je oko 80 % seksualno aktivne populacije zaraženo nekim od HPV.
Pojedini tipovi izazivaju čmarno polne bradavice-kondilome,dok su onkogeni tipovi direktno povezani sa nastankom karcinoma grlića materice. Detekcija najčešćih onkogenih tipova „HPV“ moguća je „HPV-tipizacijom“,koja se radi analizom brisa grlića materice. Kondilomi se najlakše uklanjaju radiotalasima,koji su bezbolna metoda bez ostavljanja ožiljaka.

demo
Kod infekcija hlamidijom i mikoplasmama karakteristično je da muškareci retko imaju simptome iako su zaraženi,a kod žena često izazivaju kako akutne,tako i hronične zapaljenske procese,koje kao krajni ishod imaju nastanak steriliteta. Preporuka je da se testiranje na hlamidiju i mikoplasme vrši pri svakoj promeni partnera,kako se ne bi dozvolila dugotrajna infekcija ovim mikroorganizmima.
 
?>