Vi ste ovde: NaslovnaIzdvajamoPlaniranje trudnoće

Pratite nas na FB

Partneri

Planiranje trudnoće

Neželjenu trudnoću je najbolje preduprediti sredstvima za kontracepciju koja su prilagođena za uzrast,građu organa , opšte zdravstveno stanje,kao i prema planiranju rađanja.
Da bi se smanjio rizik u trudnoći,kako po majku,tako i po plod,savetuje se ginekološka kontrola pre nego se dogodi začeće.Pojedine infekcije mogu biti razlog smanjene sposobnosti začeća do steriliteta,a mogu izazvati uginuće ploda u bilo kojoj starosti trudnoće,zatim spontane pobačaje,prevremene porođaje.
Pravovremenom dijagnostikom i lečenjem ovaj rizik može biti otklonjen.
Potreba za ginekološkim i ultrazvučnim pregledom postoji u prva tri meseca trudnoće radi utvrđivanja tačne starosti trudnoće ,što se u kasnijoj trudnoći ne može sa sigurnošću učiniti.
Ovim pregledom se utvrđuje termin porođaja ,kao i preporučuje najbolje vreme za „Double“ test,koji se savetuje svim trudnicama.
Ovaj test se radi do 13,6 nedelja gestacije.
Predstavlja proračun rizika za prisustvo hromozomskih anomalija ploda.Tačnost ovog testa uslovljena je preciznim ultrazvučnim merenjima i tačnim datiranjem trudnoće. Precizno datiranje trudnoće jedan je od važnih parametara u daljem praćenju rasta ploda.
demo
 
 
?>